torsdag 31 oktober 2013

Pumpasoppa och lite bloggångest

Bloggmotivationen har varit lite av en bristvara det senaste, jag tror den minskade i takt med antalet ljusa timmar. Mycket funderande till varför jag egentligen bloggar har också varit i vägen och ibland känns det inte värt att lägga ner en massa tid på text och tjusiga bilder, för att inte tala om receptkreativiteten! Är det här tillräckligt speciellt för att blogga om? Är bilderna tillräckligt bra? Har för många andra redan bloggat om detta? Är det ens någon som läser min blogg? (ja, jag vet ju att ni finns, men när tankarna väl snurrar så dyker alla slags tvivel upp.)
Men vad tusan. Spelar. Det. Någon. Roll?!
Lite färre inlägg är väl inte heller hela världen, egentligen. Jag lägger ju hellre upp inlägg som jag tycker är kul att göra än en massa blaj "bara för att".
Det ska vara kul att blogga!

Puh, så var det ur världen.

Här hemma har det varit sjukstuga och halsfluss med taggtrådskänsla i halsen sedan i söndags, vilket inte har gjort mig sådär jättesugen på annat än glass eller soppa. Den bästa soppan råkade uppstå när jag fick en fix idé om att jag ville ha fisksoppa och insåg att det låg en halv pumpa i kylen som var tvungen att ätas upp. "Pumpasoppa med fisk, det borde ju bli gott?"
Det blev det!

Len pumpasoppa med fisk och vitt vin
ca 4 portioner

* 1,5 kg pumpa
* 2 vitlöksklyftor
* ½ gul lök
* Smör att steka i
* ½ liter vatten
* 1½ tärning fiskbuljong
* 1 dl vispgrädde
* 1 dl vitt vin
* 200 g lax
* 200 g torsk eller liknande vit fisk
* 2 msk finhackad dill, jag hade fryst, men färsk är nog snäppet vassare!
* Salt
* Vitpeppar

1. Dela, skala och kärna ur pumpan, spara kärnorna!
2. Skär pumpaköttet i mindre bitar, finhacka löken.
3. Fräs pumpan några minuter en kastrull tillsammans med lök och vitlök så att den får fräsa med.
4. Häll över vatten och buljongtärning, låt koka tills pumpan har blivit ordentligt mjuk, ca 40 min.
5. Medan pumpan kokar, skär fisken i tärningar och börja med pumpafröna (recept längre ner!).
6. Ta kastrullen från värmen och mixa soppan slät med en stav mixer, förkläde rekommenderas.
7. ställ tillbaks soppan på värmen och rör ner grädde, vin, dill och kryddor.
8. Häll i fisken och låt koka ytterligare några minuter tills fisken är genomkokt.
9. Servera med rostade pumpakärnor.

Rostade pumpakärnor
* Kärnorna från en pumpa
* Salt
* ev. lite chili

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Fördela fröna jämnt över en plåt med bakplåtspapper.
3. Ös över salt och puffa på lite chili.
4. Rosta fröna i ugnen 20-30 minuter.
5. Klart!

/Körsbäret

onsdag 9 oktober 2013

En kick-ass hamburgerdressing!

På hamburgare ska det finnas dressing.
Punkt!
En dag var innehållet i den blekt laxrosa tuben slut och det insåg vi först när hamburgarna var stekta och det var dags att äta. Paniken! Så jag läste ingredienslistan, ratade en del onödigt söta eller kemiska ingredienser, minskade en del och höftade ihop en egen variant med det som fanns hemma. Det är ett tag sedan nu och jag har tweakat och fixat utan att bli tillräckligt nöjd för att dela med mig av receptet. Fram till nu. 
I give you: Körsbärets hamburgerdressing!


Hemlagad Hamburgerdressing
Det här receptet ger en rejäl sats som räcker till 8-10 hamburgare och håller ett par veckor om den förvaras i kylen i en försluten burk.

* 1 dl crème fraiche
* ½ dl majonnäs
* ½ dl bostongurka
* 1 msk sambal oelek
* 1 msk ketchup
* ½ - 1 tsk chipotlepulver, eller mer, beroende på hur stark man vill ha den
* 1 tsk svartpeppar
* 1 tsk rökt paprikapulver
* 1 tsk vitlökspulver
* 1 ordentlig nypa salt
* En liten skvätt Hickory BBQ sauce

1. Blanda alla ingredienser i en skål
2. Smaka av och häll ev. på mer av något om du känner att det behövs.
3. Ös dressing på hamburgaren, ät och njut!


/Körsbäret


Mer läsning:

pinit