söndag 2 december 2012

Kattelusser

Ja, alltså, normala människor säger nog lussekatter, men min lustigkurre till far har alltid sagt kattelusser, så dessa får helt enkelt heta så!

Sista november fick jag äntligen grönt ljus från Tommy att julpynta, lyssna på julmusik och... julbaka!
Jag ville så gärna testa det som så många säger, att saffranet ger mer smak om de får marinera i lite sprit innan man bakar med den, så ett glas med rom och saffran fick stå och gona till sig ett par timmar innan det hälldes i degen. Det doftade underbart av saffran i köket när degen jäste. och jäste. och middagen gjorde att jäsningen kanske blev en smula för lång, så den gyllengula blobben var på väg att fly fältet när vi skulle baka ut den!

saffransdeg on the run!

Kattelusser 
20-50 beroende på vilken storlek du vill ha

* 50 g jäst
* 150 g smör
* 5 dl mjölk
* 250 g kvarg
* ½ tsk salt
* 2 dl strösocker
* 1 g saffran (marinerad i 2 msk ljus rom)
* 1 ägg
* ca 1,7 liter vetemjöl

1. Smält smöret i en kastrull, häll på mjölken och vispa ner saffransmarinaden, värm till fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke och blanda ut med lite av degspadet
2. Tillsätt resten av degspadet, salt, kvarg, socker och ägg. Rör tills det löst sig ordentligt.
3. arbeta in så mycket av mjölet att degen släpper från bunkens kanter, strö över lite mjöl över degen och låt jäsa under duk i 45-60 minuter (eller 90, om du vill äta middag emellan...)
4. Arbeta in mjöl i degen tills den blir smidig att hantera, baka ut den till små snurror/bollar/krusiduller/ormar, lägg på bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 30 minuter.
5.Garnera med russin och pensla med uppvispat ägg, grädda på 250 grader i mitten av ugnen i ca 10 minuter


Inte lika eleganta som Johans kanske, dessa är lite mer...rustika.
Men väl så goda!

/Körsbäret



1 kommentar:

  1. och vi som brukar ha bakat både pepparkakor och lussebullar till pappas födelsedag har inte gjort någotdera av det i år. Känns konstigt, men jag ska nog kunna ta igen det den här veckan som kommer. Åh, lussefika när jag kommer och lånar din klänning kanske? :)

    SvaraRadera

Mer läsning:

pinit